Hur städar man bäst egentligen?
Frågan i rubriken är egentligen omöjlig att svara på. Dels så har vi olika krav på renlighet och dels så har vi också olika typer av bostäder. Även storleken på en familj spelar naturligtvis en stor roll i detta. man kan inte säga att – så här ska du städa – och förvänta sig att just den metoden ska passa alla.
Däremot så kan man komma med några små tips och uppmaningar som gör att städningen i slutändan blir så bra som möjligt. Tips som man kan sammanföra och blanda upp med sina egna små knep och som därmed gör att just din städning blir den bästa möjliga – efter dina förutsättningar. Om vi – innan vi ger våra tips – först och främst pekar på vad som är bra att ha hemma i städskåpet så är följande saker några som bör skrivas ned på din inköpslista:
- Ättika
- Bikarbonat
- Dammsugare
- Disktrasor
- Gummiskrapa
- Såpa
- Citron
- Sprayflaska
- Svamp
- Diskmedel
- Allrengöringsmedel
- Dammvippa
- Märk väl: ju mindre rengöringsprodukter du kan använda – desto bättre är det. Detsamma gäller vatten. Prova om det är möjligt att använda dig av en torr städmetod i ditt hem och där mikrofiberdukar är att rekommendera. Det sparar väldigt mycket på miljön och det brukar ge samma effekt. I övrigt: ättika och bikarbonat är billiga produkter som fungerar utmärkt på de flesta fläckar. Särskilt effektivt är det i badrummet och i synnerhet ättika gör en markant skillnad. Testa att spraya lite på ditt kakel och tvätta av; skillnaden före- och efter är enorm!
Bäst städ – så agerar du
Det vi tänkte göra här är att ge ett litet förslag på hur du kan maximera din städning – utan att du tvingas lägga ner allt för mycket tid. Vi tänkte dela in din städning efter hur ofta den ska göras och vi gör det enligt följande ord:
- Veckovis: Här bör följande saker genomföras; dammsuga, torka av golv, skaka av mattor, damma av skåp och öppna ytor, badrummet – badkar, toalett, golv, speglar och och duschväggar – bör rengöras.
- Då och då: torka av lister, vägguttag och andra områden som man ser – men inte tänker på. Vattna blommorna och torka av fönsterbrädorna.
- Månadsvis – utöver de moment som ingår i veckostädningen: Damma av böcker och skivor. Damma av och torka dina element. Vädra ur bostaden ordentligt. Ta fram spisen och rengör där. Om möjligt – ta även bakom kylen. Rengör fläkten grundligt. Torka ur garderober. Torka av skåp, kyl och frys. Rensa avloppen och golvbrunnar (så slipper du stopp och dålig lukt i framtiden).
- Tänk på att putsa dina fönster någon gång extra utöver det normala som brukar vara vid höst- och vårstädningen. Rena fönster ger bättre ljusinsläpp och gör att din bostad upplevs som renare, fräschare och mer inbjudande än vad den kanske egentligen är.
- En sista detalj: Försök att göra det till en vana att plocka undan varje kväll och kanske städa lite grann i varje rum. Det sparar dig väldigt mycket tid och det kommer utan tvekan att ge din bostad ett bättre intryck för eventuella gäster. Och: låt aldrig disk och sådant stå för länge. Dels så blir det svårare att få rent och dels så ger det ett smutsigare intryck. Städa undan direkt! Bra vanor och sunda rutiner är moder till den bästa städningen.